KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Silný vítr rozfoukával požáry a strhával na Moravě střechy a stromy

Silný vítr a požáry zaměstnávají v neděli hasiče především na Moravě. V celé republice bylo jen za víkend hlášeno přes 330 požárů, což je více než trojnásobek běžného počtu. Profesionálům přitom pomáhají i jejich kolegové ze sborů dobrovolných hasičů. Kritická je situace zejména na Jesenicku, kde došlo i k přerušení dopravy na jedné železniční trati a dodávky elektrického proudu.


„Zde jsou profesionální i dobrovolné jednotky prakticky ve stálém nasazení a postupně přejíždějí k dalším událostem. Likvidují zejména následky silného větru. Hlavně pak stromy spadlé na komunikace,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Přímo v Jeseníku spadl dopoledne krátce po půl desáté smrk na služební vozidlo policie, které bylo zaparkováno před služebnou na Jesenické ulici. „Jednalo se o vůz kriminální policie, naštěstí v něm v tu dobu nikdo neseděl, Škoda byla vyčíslena na sto tisíc korun,“ sdělil Právu krajský policejní mluvčí v Olomouci Josef Bednařík.

Rovněž v Jeseníku došlo dopoledne na fotbalovém stadiónu k pádu dvou sloupů osvětlení.

„Další dva zůstaly nakloněny. Škoda byla vyčíslena na půl miliónu korun,“ uvedl Hošák. V Mikulovicích hasiči zajišťovali plechy uvolněné na střeše domu. V obci Lipová-lázně zase uvolněný billboard a v Bílé Vodě vyjížděli k uvolněnému lešení kolem místního kostela.

Silný vítr ničil střechy

Ve Vápenné strhl silný vítr z domu střešní krytinu, která spadla do místního potoka. Spadený strom přerušil na zhruba dvě hodiny železniční dopravu na trati mezi Ostružnou a Lipovou.

Strom spadl před 9. hodinou i na vedení vysokého napětí u Zlatých Hor. „Zpřetrhal vodiče a byla přerušena dodávka proudu do Zlatých Hor a obce Ondřejovice. Zatímco do Zlatých Hor se ji podařilo rychle obnovit, v případě Ondřejovic očekáváme, že se tak stane nejpozději okolo 19. hodiny,“ informovala Právo mluvčí ČEZ pro střední a severní Moravu Alice Lutišanová. Četnost technických výjezdů hasičů na Jesenicku doplnil i menší požár trávy u pily v Bukovicích.

U Těchova na Blanensku jiskřící stržené elektrické vedení zapálilo lesní hrabanku a požár, který sežehl i stromy, způsobil podle mluvčího HZS Jihomoravského kraje Jaroslava Haida škodu ve výši pěti tisíc korun.

Ke dvěma událostem spojeným se silným větrem vyjely profesionální hasiči i do Jívové na Olomoucku a na ulici Polská v krajském městě. „V obou případech odstranili spadené stromy na komunikaci,“ konstatoval krajský mluvčí hasičů.

V Brně v Heršpické ulici hasiči odstraňovali uvolněný billboard o rozměrech 15 krát 20 metrů, který hrozil pádem na chodce.

Vítr vyvracel stromy a strhával plechy také v Moravskoslezském kraji. Jak informoval mluvčí hasičů Petr Faster, hasičské jednotky vyjely téměř k šedesáti případům způsobeným poryvy silného větru.

Většinou se jednalo o polámané větve stromů nebo celé stromy vyvrácené na silnice, ploty a elektrická vedení. „V Krnově na Bruntálsku spadl strom na zaparkované osobní auto, ve vozidle se naštěstí v tu chvíli nikdo nenacházel,“ popsal.

Hasiči zabezpečovali i uvolněné plechy a poškozené střechy. „Jedna taková poškozená střecha v obci Bohušov na Bruntálsku poškodila zaparkované auto. Také v tomto případě se událost obešla bez zranění.“ sdělil Faster.

Nejvíce případů v souvislosti s větrem hasiči v Moravskoslezském kraji řešili na Bruntálsku. „Ale o mnoho pozadu nezůstali ani hasiči v okresech Nový Jičín, Opava, Ostrava a Frýdek-Místek,“ dodal.

Plameny se zakusovaly do lesa

Silný vítr přispěl k opětovnému rozhoření lesa u Vilémova na Olomoucku. S ohněm tu hasiči bojují již od sobotního odpoledne. Požár zachvátil přes šest hektarů lesního porostu. „Ráno tři jednotky postupně dohašovaly menší ohniska požárů. Silný vítr však dopoledne situaci zkomplikoval a musely být na místo povolány další jednotky,“ uvedl Hošák.

Hasiči z Olomouckého kraje v neděli pomáhali také při hašení požáru lesa u Podivic v Jihomoravském kraji, vyjížděli k požáru trávy u obce Olšany na Prostějovsku a skládky u Hradčan na Přerovsku. Dopoledne museli likvidovat mj. také požár kontejneru v obci Stražisko na Prostějovsku.

Plné ruce práce mělo 14 hasičkých jednotek z Jihomoravského a Olomouckého kraje při hašení rozsáhlého požáru ve vojenském prostoru Březina na Vyškovsku, do akce byl nasazen i vrtulník. Z tohoto důvodu musel být podle mluvčího HZS Jihomoravského kraje Jaroslava Haida vyhlášen třetí, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Požár, který podle předběžných odhadů zasáhl devět hektarů lesního porostu, se hasičům podařilo zlikvidovat až po více než pěti hodinách.

Hasiči stále ještě likvidují zbytky sobotního požáru deseti hektarů lesa u beskydské obce Staré Hamry na Frýdecko-Místecku. „Pořád tam ještě hasíme, kvůli větru vznikala další ohniska,“ řekl v neděli v podvečer mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster.

Hasiče nyní podle Fastera zaměstnávají i další dva velké požáry porostu a lesa na jiných místech v kraji. „Ostravské jednotky likvidují rozsáhlý požár porostu a lesa ve svažitém terénu nedaleko obce Dolní Lhota,“ uvedl. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen krátce po 16. hodině. „V tuto chvíli je lokalizován,“ doplnil s tím, že na likvidaci požáru pracuje sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

Další velký požár porostu vypukl v 17 hodin v Dobešově na Novojičínsku. „Je v nepřístupném terénu a na jeho likvidaci se podílí devět jednotek,“ sdělil Faster.


(Zdroj: Krimi Zprávy Krnov)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín